WELKOM IN BUDAPEST

Op onze eerste dag in Boedapest werden we laat wakker en aten we het ontbijt in ons hotel. (Eieren en gerookte zalm, als u zich afvraagt.

Vervolgens hebben we gebundeld in jassen en sjaals voordat we naar de stad gaan, op zoek naar koffie en mooi uitzicht. (Spoiler: we vonden allebei. Een LOT van beiden.

De Fransen noemen het flânerie, de kunst van een wandeling zonder bestemming of doel in gedachten.

En dat is EXACTLY wat we deden.

Buda ligt op de westelijke oever van de Donau. Het is zeer heuvelachtig en bladrijk en mooi. Boedapest kasteel, Citadella en Fisherman’s Bastion vindt u aan deze kant.

Ons hotel bevond zich aan de Pestzijde van de rivier. Het is de thuisbasis van de Joodse wijk, prachtig parlementsgebouw en het plein van Heroes.

Het duurde slechts een paar minuten om naar de oever van de rivier af te dwalen en de Széchenyi Ketenbrug te vinden. Stenen leeuwen flankeren de ingang van de voetgangersweg, en u heeft een prachtig uitzicht op de heuvels als u over de oversteek.

Ik hoorde een gids die een groep vertelde dat ze zich niet moest bemoeien met de kabelbaan op de heuvel, want er is een pad dat je kunt bewandelen, dat tot aan het kasteel leidt en helemaal vrij is.

Maar ik ben een zuiger voor elke vorm van vintage transport, dus we hebben hem genegeerd en hij toch gekocht!

De kabelbaan ziet eruit als een oude houten tram en veegt in luttele seconden de lommerrijke heuvel op en stort je bij de ingang van het kasteel van Boedapest. Het is snel en mooi en het uitzicht op de weg omhoog is SPECTACULAR.

(Een het kost alleen ongeveer £4, dus nauwelijks duur!)

Net toen we de top bereikten, ging de hemel donker en het uitzicht mistig met regen. We waren de paraplu vergeten, zo uitgedokterd onder een boom in de binnenplaats van het kasteel voor onderdak.

Het scheurde hem tien minuten naar beneden, en toen, net zo plotseling, klapte de wolken op en de zon sprong weer naar buiten.

Net op tijd voor ons om de wisseling van de wacht te vangen!

Dit was een van de (weliswaar weinig) momenten op de reis waarop ik wilde dat we een gids hadden om ons wat meer te vertellen over de geschiedenis van de stad.

Het is heel anders dan ik om op reis te gaan zonder enige planning of onderzoek, maar we hadden gezegd dat we gewoon wilden ontspannen, dus ik had er geen moeite mee. Nu weet ik het voor de volgende keer!

(Een dit is ook de reden waarom je meer een verhaallijst krijgt dan een stadsgids, zoals ik dat deed voor Kopenhagen en Rome!

We zwerven rond het kasteelterrein, ontwijken de motregen en genieten van alle architectuur en mooie kunst. Daarna, na een zeer gemiddelde lunch, kruisten we terug over de brug en gingen we voor een wandeling door de straten van Pest.

We liepen een paar uur lang, stopten voor koffiepauzes, verdwaalden en ontdekten prachtige straatkunst in kleine steegjes.

Om vijf uur waren de luchten donkerder en begon de regen weer te vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *