ZES DINGEN DIE IK OP MIJN VOEDSELTOURNEE HEB GEGETEN

Mijn zus verhuisde vorig jaar naar Italië.

Rome is een van mijn top drie favoriete steden in de hele wereld (tot nu toe), dus zodra ze me haar plannen vertelde, kon ik me niet verzetten tegen het boeken van een vlucht.

Ik pakte een verrassend goedkoop British Airways ticket op, vertrok Gatwick om de dwaze uur’s ochtends op zaterdagochtend en kwam net na 10.00 uur in de Eeuwige Stad aan. We hadden samen een schitterende 36 uur, vol eten en lachen en mooie Italiaanse straten, en toen vloog ik zondagavond terug naar Londen.

Het was kort maar zoet, en ik slaagde erin om een LOT van goed eten in te pakken!

Ches werkt voor een ontzagwekkend bedrijf met de naam The Roman Guy, die rondleidingen door Italië verzorgen voor Engelstalige reizigers. Ze bieden een heleboel verschillende tours door heel Italië, waaronder fietstochten, bezoeken aan het Colosseum’s nachts, VIP vroeg in de ochtend toegang tot de Sixtijnse kapel, en meer loads.

Een van de ervaringen die ze bieden is een Local Food Tour in Trastevere, en ik was erg opgewonden toen ze me boden om het te laten proberen in ruil voor een recensie. Gary en ik zijn er nooit in geslaagd om Trastevere te bereiken tijdens ons bezoek vorig jaar, dus dit was de perfecte gelegenheid om deze v cool wijk te combineren met mijn favoriete hobby: eten!

Onze lieflijke gids Luca sprak perfect Engels, en hij was uitstekend, leerde ons alles over de lokale gewoonten, met kleine stukjes geschiedenis en kennis van foodie. De reisgroep was een mix van vrienden en koppels, en iedereen behalve wij was Amerikaans. Ze waren allemaal super vriendelijk, en een paar glazen wijn al snel verzachtte elke vreemde onhandigheid.

We bezochten zeven verschillende lokale vestigingen in Trastevere, en hier hebben we gegeten:

houtsnijwerk en koude snijwondenPin dit beeld op rente
italiaanse charcuteriePin dit beeld van belang

SALUMI
Salumi is het verzamelnaam voor Italiaanse koudgesneden vleeswaren. De Fransen hebben vleeswaren, de Italianen hebben salumi.

En het is niet te verwarren met salami! Salami is een soort salumi, maar ook prosciutto, pancetta, bresaola en mortadella.

We begonnen onze tour met een uitstapje naar een lokale norcineria (een winkel die salumi verkoopt) in Trastevere. De meesten van hen verkopen ook kaas, maar dit was aaaall vlees. Zodra je door de deur loopt word je begroet door honderden gedroogde worstjes en uitgeharde brokjes vlees die aan het plafond hangen.

Het team had een tray bereid met een hele lading van verschillende sneden voor ons om te proberen, van salami (gedroogde worst) met truffel tot capocollo (driemaal gesneden gedroogde varkensschouder) en Calabrische schiacciata (een soort salami met paprika en chili).

voedseltournee door romePin dit beeld van belang
filetti di baccaccala romePin dit beeld van de belangenbehartiging

FILETTO DI BACCALA
De Filetto di baccala is in wezen gefrituurde kabeljauw. Maar het is alsof ik nog nooit eerder geen gebakken kabeljauw heb gehad.

We gingen naar een klein lokaal restaurant dat de beste gebakken vis serveert in Trastevere sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw. Luca gooide glazen witte wijn uit en we groeven op de juiste manier in onze stukken vis in Romeinse stijl: met onze handen.

De kabeljauw is zo vers als je overal vindt, en hun prachtige flakey beslag is gewoon gemaakt met bloem en sprankelend water. Het is licht en knapperig, en niet vet in de geringste. Ik ben zeker van plan om terug te gaan voor meer van dit tijdens mijn volgende bezoek!

Romeinse kerel gastronomie tourPin dit beeld van belang op rente
Romaanse gefrituurde visPin dit beeld op rente
italianus wijn in romePin dit beeld van de rente

CHEESE
Volgende stop: kaas!

We proefden de echte Peccorino Romano (een kaas die erg op Parmezaanse kaas lijkt), geserveerd in brokken en met honing bestrooid. Daarna probeerden we een middelharde geitenkaas met vijgenjam.

We hadden ook een paar glazen biologische lokale wijn, die diepgeworteld waren.

(U kunt zien hoeveel plezier ik met dit punt heb gehad omdat er plotseling veel minder foto’s van elk restaurant zijn!

traevere food-tourneePin dit beeld op interesse voor interesse
pizza in romePin dit beeld van Pinterest op Rente

PIZZA
Geen voedsel tour in Rome zou compleet zijn zonder pizza!

Romeinse pizza heeft van oudsher een middelgrote kauwtje, bereid met meel, water, gist, zout en olijfolie (wat hem tot chewier maakt dan een dunne en knapperige Napolitaanse pizza).

U kunt natuurlijk hele pizza’s bestellen in restaurants, maar de andere echt populaire optie in Rome is om een plakje “al taglio” te bestellen en het op te eten staand aan een bar.

Er zijn tal van deze straat pizza plaatsen verspreid over de stad, en de meeste zal een verscheidenheid van verschillende toppings bieden. We hadden plakjes klassieke margherita, maar je zult ook witte sauspizza’s vinden die populair zijn in Rome.

FUN FOOD FACT: De margherita pizza werd in de jaren 1800 gecreëerd en vernoemd naar de toenmalige Italiaanse koningin: Margherita. De toppings eren de kleuren van de Italiaanse vlag: rode tomatensaus, witte buffelmozzarella en groene basilicumbladeren.

Romeinse pizzaPin dit beeld van Pinterest op rente
Voedsel tournee De Romeinse GuyPin dit beeld van belang

PASTA
Als pizza de koningin is, dan is pasta wat mij betreft de koning van alle Italiaanse gerechten.

De eerste keer dat Gary en ik in 2016 Rome bezochten, gingen we voor vijf dagen. Ik denk dat ik pizza had voor ONE-maaltijd, en dan was ongeveer 90% van de rest van mijn maaltijden pasta. Ik hou van pasta. ♥

Tijdens de tournee bezochten we een lokale osteria (restaurant) in Trastevere voor plakjes bruschetta (geroosterd brood met gehakte tomaten, knoflook en olijfolie) en reuzenkoppen van de goede spullen.

We probeerden twee verschillende sauzen:

Cacio e Pepe, een eenvoudig en traditioneel Romeins pastaschotel met alleen maar zwarte peper, geraspte peccorino Romano kaas en lepels zetmeelachtig pastawater. Deze was romig en pikant, en ongelooflijk heerlijk.

Amatriciana, een ander eenvoudig gerecht, gemaakt met tomaten, gebakken guanciale (varkenswang), witte wijn, zwarte peper en geraspte peccorino Romano. Er zijn eigenlijk ongeveer een miljoen variaties voor amatriciana, maar blijkbaar is dat de algemeen aanvaarde basisingrediëntenlijst. Het is eigenlijk een van mijn absolute favoriete pastasauzen, en deze saus maakte me erg blij.

gelato in romePin dit beeld van Rente op rente

GELATO
En tenslotte: gelato.

Na een avondje eten van alles wat voor me was neergezet, dacht je dat ik geen plaats had voor pudding. Maar als je dat denkt, dan ben je WRONG. Er is altijd plaats voor gelato.

Nu, het eerste wat je moet weten over authentieke Italiaanse gelato is dat het niet zoals regelmatig ijs is. (Het is een koel ijsje)

Gelato is veel romiger en heeft een lager vetpercentage (ja!). Het wordt veel langzamer gekarteld, wat betekent dat het dichter, gladder en dieper van smaak is dan gewoon ijs.

En wat smaken! Ik probeerde chocolade en rode wijn gelato, jongens. Ernstig. Je zou denken dat het niet zou werken, maar het maakte de chocolade donkerder en rijker, en OH IT WAS YUM.

Ik kon er echter niet helemaal mee omgaan, dus ik heb een schep ricotta en een schepje gezouten karamel in mijn hoofd gegooid. Heerlijk.

Rome skylinePin deze afbeelding van Pinterest op Pinterest

Ik had SUCH een heerlijke avond met The Roman Guy, en zou ze 100% aanbevelen als je een voedseltour in Rome wilt doen. En waarom zou jij niet?)

De prijs van de tour is inclusief al uw eten voor de nacht, maar ook meerdere glazen wijn (of frisdranken als u geen alcohol drinkt).

Je verkent een prachtig deel van de stad, leert een ton interessante factoids over Romeins eten en drinken en geschiedenis, en misschien zelfs ook een paar vrienden. Ches en ik werden geweldig met een van de jonge koppels en we kwamen allemaal op Instagram achter elkaar terecht om in contact te blijven.

Dus eten, wijn, wijn, nieuwe vrienden en een mooie buurt…. waar wacht je op? Boek vandaag nog uw etenstocht in Rome. ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *